Υπάρχουν λαχανικά που μας αδυνατίζουν περισσότερο;
28 Μαρτίου 2022
Ε.Φουστέρης
MD, PhD, Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Διευθυντής MEDOC
Πρόσφατα ανακοινώθηκε στο έγκριτο περιοδικό British Medical Journal τα αποτελέσματα 3 μεγάλων μελετών που συμπεριέλαβαν πάνω από 124.000 άτομα σχετικά με την επίδραση των φλαβονοειδών των λαχανικών στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Οι μελέτες διήρκησαν 24 έτη, οπότε τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους.
Η αυξημένη κατανάλωση των περισσότερων υποκατηγοριών των φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονολών, φλαβαν-3-ολών, ανθοκυανινών και πολυμερών φλαβονοειδών, σχετίστηκε αντίστροφα με τη μεταβολή του σωματικού βάρους ανά τετραετία, μετά από προσαρμογή για ταυτόχρονες αλλαγές σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων άλλων πτυχών διατροφής, κάπνισμα και σωματική δραστηριότητα. Στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, το μεγαλύτερο μέγεθος της συσχέτισης παρατηρήθηκε για:
- Ανθοκυανίνες [-0,23 λίβρες για κάθε επιπλέον 10 mg ανθοκυανινών την ημέρα]. Τρόφιμα πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα σκούρα κόκκινα φρούτα όπως βατόμουρα, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, κεράσια, φράουλες.
- Πολυμερή φλαβονοειδών [-0.18 λίβρες για κάθε επιπλέον 138 mg την ημέρα]. Τρόφιμα πλούσια σε πολυμερή φλαβονοειδών είναι τα βατόμουρα, οι φράουλες, το τσάι, τα πεκάν και τα μήλα
- Φλαβονόλες (-0.16 λίβρες για κάθε επιπλέον 7 mg φλαβονολών την ημέρα] που τις βρίσκουμε σε τσάι, κρεμμύδια και φασόλια
Μετά την πρόσθετη προσαρμογή ως προς την πρόσληψη φυτικών ινών, οι συσχετισμοί παρέμειναν σημαντικοί για τις ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, και το σύνολο των πολυμερών φλαβονοειδών αλλά ήταν εξασθενημένοι και δεν είναι πλέον στατιστικά σημαντικοί για τις άλλες υποκατηγορίες.
Τρώγοντας μόνο μισό φλιτζάνι βατόμουρα ανά ημέρα αυξάνεται η κατανάλωση των ανθοκυανινών από 12*10=120 mg, δηλαδή αναμένεται απώλεια βάρους στην τετραετία κατά 12*0.23=2,76 λίβρες (περίπου 1,25 κιλά)
Περισσότερα στο:
Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124 086 US men and women followed for up to 24 years, BMJ 2016;352:i17 (Published 28 January 2016)