17 Ιουλίου 2024
Διαβήτης & καύσωνας
Στυλιανή Μπακογιάννη, Αθανασία Κ. Παπαζαφειροπούλου
Α΄ Παθολογικό Τμήμα & Διαβητολογικό Κέντρο, ΓΝ Πειραιά «Τζάνειο»
10 συμβουλές για τις δύσκολες μέρες του καύσωνα.
1. Υψηλές θερμοκρασίες & ήλιος. Να μην εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο τις ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια 11.00-16.00, να παραμένετε σε σκιερό μέρος και αν δυνατόν με κλιματισμό και να φοράτε ελαφρά ρούχα. Λάβετε μέτρα για να παραμείνετε δροσεροί όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 26°C στη σκιά με υγρασία 40% ή μεγαλύτερη. Συνήθως ο δείκτης θερμότητας μπορεί να είναι υψηλότερος σε πλήρη ηλιακή ακτινοβολία, επομένως μείνετε στη σκιά όταν ο καιρός ζεσταίνει. Για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία είναι 32°C , ένας υψηλός δείκτης υγρασίας μπορεί να την κάνει να μοιάζει με 40°C. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι παρόμοια της υπογλυκαιμίας: ζάλη, τάση για λιποθυμία, σύγχυση και σε κάποιους υπερβολική εφίδρωση. Για το λόγο αυτό, μπορεί να θεωρήσεις ότι είναι η ζέστη που σε κάνει να νιώθεις έτσι, ενώ μπορεί η γλυκόζη στο αίμα να έχει πέσει πολύ χαμηλά.
2. Καλή ενυδάτωση. Να πίνετε άφθονο νερό, και να αποφύγετε χυμούς, αναψυκτικά με ζάχαρη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν πιο έντονη διούρηση, που αυξάνει την απώλεια υγρών. Τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα με πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες.
3. Αλκοόλ. Να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα πολλά ροφήματα με καφεΐνη (όπως ο καφές και τα αθλητικά ή ενεργειακά ροφήματα). Και οι δύο ουσίες ασκούν διουρητική δράση.
4. Φόρεσε φαρδιά, ελαφρά ρούχα σε απαλούς χρωματισμούς. Φόρεσε γυαλιά ηλίου και καπέλο οπωσδήποτε, όταν είσαι εκτός σπιτιού ή εργασίας.
5. Χρησιμοποίησε air condition για να δροσίσεις το περιβάλλον σου. Δεν αρκεί ο ανεμιστήρας όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35°C.
6. Φάρμακα & ινσουλίνη. Τα φάρμακα και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου. θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30°C), σκιερό, χωρίς υγρασία. Αν φύγετε για διακοπές, πάρτε μαζί 1,5 φορές περισσότερα φάρμακα, ταινίες και βελόνες μέτρησης απ’ ό,τι κανονικά θα χρησιμοποιούσατε, ώστε να μην «ξεμείνετε». Βάλτε την ινσουλίνη στην ειδική ισοθερμική τσάντα όταν ταξιδεύετε με παγοκύστη.
7. Τραυματισμοί ποδιών. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι – στην άμμο, γύρω από την πισίνα, στην βεράντα του σπιτιού ή οπουδήποτε αλλού. Μπορεί να πάθετε εγκαύματα στα πέλματα ή να κοπείτε και να μην το αντιληφθείτε. Φοράτε άνετα παπούτσια που προστατεύουν τα πόδια σας.
8. Υπογλυκαιμίες. Έλεγξε το σάκχαρο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάποια σωματική δραστηριότητα. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσεις τη δόση της ινσουλίνης, ίσως με τη συμβουλή του ιατρού σου. Το ζεστό δέρμα απορροφά γρηγορότερα την ινσουλίνη, σε αντίθεση με το αφυδατωμένο. Ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πιο συχνά από το συνηθισμένο.
9. Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του διαβήτη. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η επιλογή πολύ πρωινών ή βραδινών ωρών για την άσκηση διαφορετικά να γίνεται σε πολύ καλά κλιματιζόμενη αίθουσα.
10. Κάλεσε τον ιατρό σου, αν αισθανθείτε άσχημα από τη ζέστη.